Saya first time dengar malam tadi.. ha ha ha..
Citenya macam ni, mula2 ingatkan nak buat telur mata masak kicap utk si dia, dan telur dadar utk saya + anak2.. yeah, back to basic gitu :P
tapi my other half kata,
"takpela.. buat je telur dadar.."
wah.. very considerate la you.. sian kat i ek.. penat membanting tulang kat
sudahnya, goreng telur sajaaa.. dan2 lepas dah angkat telur sume masuk pinggan, my other half masuk dapur..
"cili padi ada yang?"
aiks.. nak buat sambal kicap ke apa?
"ada.. " jawab saya.. (ceh! ingat ni cerpen ke novel ke apa?)
dia pun amik beberapa biji dan segenggam ikan bilis.. dan, dan lesung batu!
"nak buat apa tu?"
"haaa.. I kan orang N9.. ni la sambal gesek"
and i was like, "eh, I pun orang N9.. tp tak pernah tau pun?" (sejak bila IC 14 kat tengah2 bley ngaku orang N9? kekekeke)
lepas dah tumbuk2 cili padi + ikan bilis, my other half goreng kejap.. rasanya? marveles wa cakap lu!!! takde tambah garam ke apa.. just itu saja.. ikan bilis separa hancur yg bergelumang dengan cili padi tu terasa rangup2 pedas..
ada banyak style orang prepare.. tp yg ni paling basic.. or, may I say, 2nd basic? pasal ada orang tak goreng pun.. makan terus macam tu je..
Sapa yg tak pernah try, sila lah :) share your verdict OK?